Ford Motor Company va fi amendat cu 14 milioane de euro de catre statul roman pentru ca nu a respectat contractul de privatizare semnat in septembrie 2007 la Salonul Auto de la Frankfurt.
Astfel, potrivit Ziarului Financiar, americanii au asamblat anul trecut aproape 7.600 de utilitare Transit Connect, in timp ce in urma cu cinci ani promiteau ca vor produce in 2011 cel putin 250.000 de masini.
Printre cei care au criticat activitatea Ford la Craiova se numara si presedintele Traian Basescu. El a dat ca exemplu negativ atat Nokia cat si Ford, care s-a angajat sa produca 300.000 de masini dar "a produs numai 20.000 de remorci sau minivanuri".
De altfel, Ford si AVAS au semnat vineri un act aditional la contractul de privatizare a Automobile Craiova, potrivit caruia constructorul auto va produce un numar de masini mult mai redus fata de cel asumat, va plati penalitati si va renunta la un ajutor de stat pentru formarea profesionala a angajatilor.
Actul aditional a fost elaborat in urma unor runde de negocieri care au avut loc in perioada mai 2010 - decembrie 2011 intre reprezentantii Ford si o comisie guvernamentala si aprobat marti in sedinta de guvern.
In documentul citat de Mediafax se mai prevede ca ajutorul de stat acordat Ford pentru investitii sa fie plafonat la 75 milioane euro. Din totalul ajutorului de stat, 38 milioane euro sunt acordate pentru proiectul de investitii destinat producerii de automobile si 37 milioane euro pentru proiectul de investitii destinat producerii de motoare.
Totodata, Ford se angajeaza la un proiect de investitii destinat producerii de automobile in suma totala de 618,14 milioane euro si la un proiect de investitii destinat producerii de motoare de 250,9 milioane euro. "Ford isi exprima pe deplin angajamentul de a transforma fabrica de la Craiova, unde vom investi peste 675 milioane euro pentru a crea o unitate de productie moderna si competitiva la nivel global atat pentru vehicule cat si pentru motoare", a declarat, intr-un comunicat, Wolfgang Schneider, vicepresedinte pe probleme juridice, guvernamentale si de mediu in cadrul Ford Europa.
De asemenea, intre 1 ianuarie 2013 si 31 decembrie 2017 Ford va realiza o productie de automobile de 810.000 unitati si o productie de motoare de 1,5 milioane unitati. Compania va lansa in acest an productia motorului de 1,0 litri EcoBoost, cat si constructia noului Ford B-MAX.
Grupul american a preluat in 2007, de la stat, compania Automobile Craiova, iar conform contractului de privatizare avea obligatia sa realizeze pana la 19 martie 2012 investitii tehnologice si de mediu de 675 milioane euro si un volum de autovehicule de aproximativ 250.000 unitati.
Tranzactia a presupus pe langa vanzarea pachetului de actiuni detinut de stat la societate si acordarea unor ajutoare de stat autorizate de Comisia Europeana, dar si recuperarea unui ajutor de stat ilegal acordat.
Comisia Europeana a considerat ca Romania a acordat Ford un ajutor de stat ilegal in valoare de 27,56 milioane de euro si a solicitat Guvernului sa recupereze aceasta suma. Dupa recuperarea integrala a ajutorului de stat, AVAS a ramas obligata sa raporteze trimestrial stadiul indeplinirii programului de restructurare. Ulterior, Comisia a aprobat un ajutor de stat de 143 milioane de euro pentru investitiile de 675 milioane de euro la uzina de la Craiova si un ajutor de 57 milioane de euro pentru formarea profesionala a angajatilor.
Totodata, CE a aprobat acordarea unei garantii de stat care sa permita companiei Ford Romania sa contracteze un imprumut de la BEI pentru a produce masini ecologice.
No comments:
Post a Comment